Prosty i smaczny chlebek, jednak ja robię z mąki mieszanej tzn. 0,5 kg mąki żytniej i 0,5 mąki pszennej.
Zakwas : 5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody mieszamy w słoiku, przykrywamy i odstawiamy ( nie zakręcamy słoiczka )
przez 5 dni dokarmiamy zakwas 1 łyżką mąki i 1 łyżką wody. Pieczemy chleb albo zakwas chowamy do lodówki.
Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas i dokarmiamy...
Z każdego wyrobionego ciasta odkładam 2-3 łyżki do słoiczka z zakwasem na następny chleb.
Polecam bo warto;
smacznego
Och chyba i ja w końcu muszę spróbować upiec taki chlebek! Zabieram się za to już...od roku:))) Może teraz się uda:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i buziaki przesyłam:)))
Koniecznie Ewuniu bo to bardzo smaczny chlebek :)
UsuńBuziaki, Marlena
Mam piekarnik gazowy. Jak sadzisz czy w ogóle próbować piec chleb z takim piekarnikiem???
OdpowiedzUsuńTez mam gazowy i w niczym to nie przeszkadza. Nagrzewam do 230 stopni i piekę ok. godziny :)
UsuńPozdrawiam, Marlena
Wygląda smakowicie, ale ja sie chyba nie przekonam do takiego na zakwasie. Od lat piekę chleb na drożdżach.
OdpowiedzUsuńNawet jak do drożdżowego dodasz zakwasu jest o wiele lepszy :) zakwas jest prosty do zrobienia - spróbuj Ewo :)
UsuńPozdrawiam, Marlena
Wierzę!
OdpowiedzUsuńMarlenko profesję zmieniłaś?:))))
OdpowiedzUsuńOj kusisz ,kusisz tym chlebusiem .
Pozdrawiam
Marlenko a czy masz jakiś sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy?
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, nie mam ale poszukaj w necie na pewno coś znajdziesz :)
UsuńPozdrawiam, Marlena