środa, 28 stycznia 2015

Chleb żytni na zakwasie...


Prosty i smaczny chlebek, jednak ja robię z mąki mieszanej tzn. 0,5 kg mąki żytniej i 0,5 mąki pszennej.

Zakwas :  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody mieszamy w słoiku, przykrywamy i                                     odstawiamy ( nie zakręcamy słoiczka )
                  przez 5 dni dokarmiamy zakwas 1 łyżką mąki i 1 łyżką wody.  Pieczemy chleb albo                             zakwas chowamy do lodówki.  
                  Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas i dokarmiamy...

Z każdego wyrobionego ciasta odkładam 2-3 łyżki do słoiczka z zakwasem na następny chleb.



Polecam bo warto;

                                             smacznego






10 komentarzy:

  1. Och chyba i ja w końcu muszę spróbować upiec taki chlebek! Zabieram się za to już...od roku:))) Może teraz się uda:)
    Pozdrawiam i buziaki przesyłam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Ewuniu bo to bardzo smaczny chlebek :)
      Buziaki, Marlena

      Usuń
  2. Mam piekarnik gazowy. Jak sadzisz czy w ogóle próbować piec chleb z takim piekarnikiem???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez mam gazowy i w niczym to nie przeszkadza. Nagrzewam do 230 stopni i piekę ok. godziny :)
      Pozdrawiam, Marlena

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie, ale ja sie chyba nie przekonam do takiego na zakwasie. Od lat piekę chleb na drożdżach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet jak do drożdżowego dodasz zakwasu jest o wiele lepszy :) zakwas jest prosty do zrobienia - spróbuj Ewo :)
      Pozdrawiam, Marlena

      Usuń
  4. Marlenko profesję zmieniłaś?:))))
    Oj kusisz ,kusisz tym chlebusiem .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Marlenko a czy masz jakiś sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, nie mam ale poszukaj w necie na pewno coś znajdziesz :)
      Pozdrawiam, Marlena

      Usuń

Bardzo miło mi, że do mnie zaglądasz.....i cieszę się na każde, pozostawione słówko.
Dziękuję!